Home » Astmamedicijn maakt vlees minder mals

Astmamedicijn maakt vlees minder mals

 
 

Astmamedicijn maakt biefstuk minder malsAmerikaans rundvee krijgt sinds kort een nieuw medicijn met een vreemde bijwerking: biefstuk is een stuk minder lekker en mals.

Het medicijn, Zilmax, helpt koeien in de laatste weken van hun leven fors meer spiermassa op te bouwen. Dat betekent meer geld voor de boeren.

Zilmax werd in eerste instantie als Zilpaterol op de markt gebracht om mensen met astma te helpen. Het Werelddopingagentschap zette het middel op de lijst met verboden middelen voor sporters. Onderzoekers ontdekten dat het medicijn ervoor zorgt dat dieren meer spiermassa en minder vet produceren. Boeren kunnen op die manier meer kilo’s vlees verkopen. De naam werd veranderd en het medicijn kon worden verkocht als groeibevorderaar.

Merck

Zilmax wordt verkocht door farmareus Merck. Op zijn website beschrijft Merck het medicijn als ‘een voedingssupplement dat de stofwisseling van een dier helpt om energie efficiënter om te zetten in gezond en lekker rundvlees’.

Vier grote corporaties hebben 85 procent van de markt in handen en allemaal maken ze gebruik van Zilmax. Het gaat om Cargill, Tyson Foods, JBS SA en National Beef Packing Co. Cargill ging afgelopen jaar overstag toen bleek dat de overige bedrijven het medicijn al gebruikten.

Droogte

Door de uitzonderlijke droogte van het afgelopen jaar was het nog gemakkelijker voor Merck om Zilmax te verkopen. Amerikaanse boeren waren genoodzaakt de kuddes klein te houden. Door Zilmax te gebruiken levert een koe meer vlees op zonder dat de boer hoeft te investeren in extra voedsel en water.

Het medicijn zorgt voor gemiddeld 15 kilo extra vlees per koe, zodat de boer 30 dollar (23 euro) extra aan het dier kan verdienen. Volgens Merck lijdt de kwaliteit van de biefstuk niet onder het medicijn en kunnen mensen het verschil niet proeven tussen vlees dat wel en vlees dat niet met Zilmax is behandeld.

Zilmax wordt wereldwijd al meer dan 14 jaar aan rundvee gegeven. Miljoenen koeien uit Zuid-Afrika, Mexico, Canada, de Verenigde Staten en Zuid-Korea krijgen het astmamedicijn en honderden miljoenen mensen eten het vlees.

Bron: Slate.com