Deze documentaire gaat over het belang van biodiversiteit en de strijdlustige milieu activiste en wetenschapper Vandana Shiva, zij vertelt waarom biodiversiteit de essentie is van ons bestaan.

In India is Vandana Shiva al 25 jaar bezig om biodiversiteit in stand te houden. Haar landgoed ‘Navdanya’ is wereldwijd een begrip en een bron van inspiratie geworden. Met haar levensproject wilt Vandana Shiva mensen de essentie van het bestaan meegeven en dat begint bij het koesteren van zaad.
“In het Sanskriet betekent ‘bija’ zaad, het wordt gezien als het bron van ons leven, want het is de eerste schakel van het voedselketen. Het bewaren van zaad is de taak van elk mens en het delen van zaad hoort bij onze beschaving. Daarom is het essentieel om de bewaarder en gever van ons voedsel, de landbouwers, met eerbied te behandelen”, aldus Vandana Shiva.
Zaad kent vele synoniemen; oorsprong, plantenvoortbrengsel, geneesmiddel uit de natuur, benodigdheid voor landbouw en geld. Maar vanwege de globalisering van de markteconomie wordt de waarde van onze voedselvoorziening slechts uitgedrukt in geld. Grote coöperaties verdienen miljarden aan verkoop van zaad. Gewassen worden gepatenteerd.
Bestaande zaadsoorten worden geëlimineerd en er worden op grote schaal genetisch gemanipuleerde zaden geproduceerd. Er wordt ook een enorme hoeveelheid onkruidverdelgers gespoten om monocultuur landschappen in stand te houden en veelal gaat het om een bepaald soort gewas, dat ook nog eens een gekruiste cultivar is.
Bekijk hier de documentaire: Duurzaam produceren en consumeren (29min.)
Vandana Shiva in Amsterdam (40 min.)
Vandana Shiva- The future of seeds (60 min.)
Maak jouw eigen website met JouwWeb