Home » Eeuwige moes

Eeuwige moes

Film over oude bedreigde groentensoorten en de strijd voor het behoud daarvan. De film geeft een hoofdrol aan Ruurd Walrecht, die zich al zijn hele leven bezighoudt met het verzamelen en instandhouden van oude groente- en graangewassen om ze voor uitsterven te behoeden. Na zijn 'Oerakker' op verschillende plekken in Nederland te hebben beheerd, vertrok hij in 2005 plotseling naar Zweden, teleurgesteld en gedesillusioneerd over de voortdurende tegenwerking die hij in Nederland telkens ondervond.

Documentairemaakster Catherine van Campen sprak met een bont gezelschap van 'achterblijvers' in Nederland over de impact van het levenswerk van Ruurd Walrecht, zoals met Boele Ytsma met wie Ruurd in Veenhuizen het nieuwe project De Nieuwe akker poogde op te zetten.
Met Reid de Jong, een zelfvoorzienende 'krogter' uit Workum, die probeerde financiering te vinden; de nomadische Peter ten Bookum, die als vrijwilliger op de Oerakker meewerkte, en met medewerkers van de genenbank van de Wageningen Universiteit, die het beheer van Walrechts collectie heeft overgenomen. Daarnaast is Eeuwige Moes een sterk visuele film met prachtige detailbeelden van oude groentesoorten: een ode aan de groente. Ruurd Walrecht zelf is in de film alleen aanwezig als 'stem op de achtergrond'.

Web: zuidenwind.nl (Ruurd en Yvoonne Walrecht wonen inmiddels met veel plezier in Zweden, waar Ruurd zich vooral toelegt op de veredeling van gewassen (lonnagard.com)

Een film van Catherine van Campen uit 2007. Producent: Joost Seelen/Zuidenwind Producties. Lengte: 53 minuten.

http://www.earth-matters.nl/7/7502/duurzaam-20/eeuwige-moes.html