Home » Zoete verleiders - Zembla - Suiker

Zoete verleiders - Zembla - Suiker

Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar. We bewegen weinig en eten vaak ongezond. Dikke mensen lopen meer risico op kanker en op hart- en vaatziekten. Diabetes wordt een epidemie. We worden niet alleen dik van vet eten, te veel suiker is ook een belangrijke oorzaak. Eigenlijk weten we dat allemaal wel, maar toch kunnen we de verleiding van het zoet vaak niet weerstaan.

Politici en wetenschappers zoeken een oplossing om het tij te keren. Achter de schermen in Den Haag en Brussel woedt daarover een strijd met de voedselfabrikanten. Het gaat om grote belangen. Want suiker is niet alleen lekker, maar ook een miljardenbusiness.

Suiker is big business. Niet alleen voor suikerfabrikanten, maar ook voor de suikerverwerkende industrie. Ook zij proberen daarom via lobby hun belangen veilig te stellen. In Brussel wist de voedingsindustrie zo in 2010 te voorkomen dat er zogeheten stoplicht-etiketten kwamen, die met een rood label zouden aangeven als er veel suiker in een product zit. In de Verenigde Staten zijn de lobbypraktijken van de suikerindustrie zelfs "regelrecht ontleend" aan de methodes van de tabaksindustrie. De voedselindustrie weet ons telkens weer te verleiden om suiker te eten. Hoe doen ze dat?

Zembla onderzoekt: Waarom eten we zoveel suiker terwijl we weten dat het slecht voor ons is?

Bekijk het hier: