Home » Melk
 

Melk....

 
 
‘Melk, de witte motor’ en ‘melk is goed voor elk’ zijn enkele bekende slogans van de zuivelindustrie. Toch is melk evolutionair gezien alleen voor baby’s bedoeld.
Het grootste gedeelte van de volwassenen op aarde kan zelfs buikpijn en diarree krijgen van het drinken van teveel melk.
 
Een glas melk kan een cocktail van zo’n 20 pijnstillers, antibiotica en groeihormonen bevatten, zo hebben wetenschappers aangetoond.
In koeien-, geiten- en moedermelk troffen de onderzoekers chemicaliën aan die gebruikt worden in pijnstillers voor mensen en dieren.
 
 
Jarenlang is ons geleerd dat calcium helpt tegen zwakke botten. Het wordt vrouwen in de overgang aangeraden calciumsupplementen te nemen om botontkalking en osteoporose te voorkomen.
Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de consumptie van calcium voor sterke en gezonde botten een mythe is.
Calciumverbindingen vormen de basis van botten en tanden. Het consumeren van calcium zorgt echter niet voor de aanmaak van botweefsel.
Landen waar veel calcium wordt geconsumeerd (VS, Canada, Scandinavische landen, Nederland) kennen tevens de meeste osteoporosegevallen.
 
 
 
Uit onderzoek blijkt, onderzocht door het programma Radar van de Tros dat naar schatting 30 tot 50% van de melkveehouderijen is besmet met mycobacterium paratubeculosis (MAP), een bacterie, die bij koeien na incubatietijd paratuberculose veroorzaakt. Deze bacterie wordt in verband gebracht met het ontstaan van chronische darmziekte bij mensen, de ziekte van Crohn. Een besmette koe scheidt de bacterie af in de melk.