Home » Melk » Melk is niet goed voor elk (video)

Melk is niet goed voor elk (video)

'Melk, de witte motor’ en ‘melk is goed voor elk’ zijn enkele bekende slogans van de zuivelindustrie. Toch is melk evolutionair gezien alleen voor baby’s bedoeld.

Het grootste gedeelte van de volwassenen op aarde kan zelfs buikpijn en diarree krijgen van het drinken van teveel melk.

Na de zoogperiode ondergaan onze darmen een ware metamorfose. Baby’s krijgen de eerste tijd na de geboorte borstvoeding. Moedermelk bevat heel veel vet en weinig suikers. De aanwezige suiker, lactose, is ook nog eens uniek. Lactose kan niet zomaar door onze darmen worden opgenomen en moet eerst door het enzym lactase worden afgebroken tot galactose en glucose. Dit enzym is bij pasgeboren baby’s volop aanwezig. Na de zoogtijd wordt lactase vrijwel niet meer aangemaakt.

Sinds de opkomst van de welvaart krijgen koeien een behoorlijk aantal groeihormonen en antibiotica. Een glas melk kan een cocktail van wel 20 pijnstillers, antibiotica en groeihormonen bevatten. Studies hebben uitgewezen dat ziektes als diabetes, prostaatkanker en multiple sclerose meer voorkomen in landen waar veel melk wordt gedronken.

Kunstmatige zoetstoffen

In 1934 zaten boeren met een enorm melkoverschot en in dat jaar werd het Crisis Zuivelbureau in het leven geroepen om zuivel te promoten, eerst in Nederland, later ook over de grens. Mensen zijn sindsdien onterecht gaan denken dat melk goed voor ze is.

De Amerikaanse zuivelindustrie heeft de Food and Drugs Administration (FDA) nu zelfs gevraagd om kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam toe te mogen voegen aan melkproducten zonder dat ze de consument daarvan op de hoogte hoeven te brengen.

Bron: YouTube/breakingtheset