Gezonde rauwkost

De voordelen zijn legio. Meer rauw voedsel eten geeft ons meer energie, heeft een natuurlijk zuiverend effect op ons lichaam, zorgt ervoor dat er meer enzymen beschikbaar zijn om voedsel om te zetten in de bouwstoffen die we nodig hebben, is een goede manier om af te vallen, bevat over het algemeen meer antioxidanten… en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hieronder vind je een overzicht van 10 soorten rauw voedsel die je best af en toe op je menu zou zetten. Niet alleen omdat ze lekker zijn maar ook omdat ze veel voordelen kunnen opleveren voor je gezondheid.

 

Gefermenteerde groenten:

zoals zuurkool of pickles bijvoorbeeld. Deze behoren tot de beste voedselkeuzes die je kan maken. Ze zijn niet alleen makkelijker te verteren dan ‘gewone’ rauwe groenten (dankzij het fermentatieproces) maar ze zijn ook een erg goede bron voor enzymen en probiotica die ons immuunsysteem versterken, de vertering verbeteren en de opname van voedingsstoffen vergemakkelijken.

Kokosnoot

Één van de meest natuurlijke hydraterende soorten voedsel, zeker de jongere variëteiten. De elektrolytische samenstelling van het water van kokosnoten maakt dat het beter werkt om ons lichaam te re-hydrateren dan gelijk welk sportdrankje. Verder bevatten ze gezonde vetten die je slechte cholesterol omlaag helpen en hebben ze natuurlijke antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Chia zaden

Zijn enorm rijk aan Omega 3 en antioxidanten. Daarnaast zijn ze makkelijk te verteren en leveren ze één van de meest complete vormen van plantaardige proteïnes. Meest opvallende eigenschap is dat ze water kunnen opnemen en terug afgeven. Op die manier kunnen ze je ook helpen gehydrateerd te blijven. Tijdens het langzame verteringsproces geven ze immer constant terug vocht af. Ook als je wilt afvallen kan dit erg helpen. Ze zullen je hongergevoel gedurende lange tijd kunnen onderdrukken omdat ze zullen uitzetten als je maar voldoende vocht inneemt.

Bladgroenten

Je kan onmogelijk teveel groene bladgroenten eten. Groenten zoals boerenkool, snijbieten, spinazie… ze bevatten allemaal veel chlorofyl, een krachtig anti-oxidant, maar daarnaast ook veel vitamines C en E, vezels, enzymen, en aminozuren. Ze rauw eten zorgt ervoor dat deze voedingsstoffen beter bewaard worden en maken ook dat je met een kleinere portie sneller een gevuld gevoel zal hebben.

Zaden

Zaden bevatten veel vezels, vitamine E en gezonde onverzadigde vetten die kunnen helpen je brein en je hart gezond te houden. Verder zijn ze een goede bron voor proteïnes, zink (goed voor je immuunsysteem) en helpen ze je slechte cholesterol naar beneden te krijgen. Je kan ze verpulveren in een pasta, zoals pindakaas, en ze zo op je brood smeren. Of je kan ze toevoegen aan een slaatje. Maar verhit of bak ze niet! Veel van de gezonde vetten en mineralen zullen verdwijnen wanneer ze gebakken worden.

Zeewieren

Zeewieren zoals kelp, nori, wakame en arame bevatten tot wel twintig keer de voedingswaardes die ‘landplanten’ hebben en zijn rijk aan chlorofyl. Ze bevatten ook erg veel mineralen. Bovendien zijn ze ook een goede bron van ijzer, calcium en jodium.

Spruitjes

Van spruiten wordt gezegd dat ze per calorie meer vitamines, mineralen, enzymen en proteïnes bevatten dan gelijk welk ander voedingsproduct. Ze bevatten ook veel phytonutriënten en chlorofyl die een anti-oxiderende rol spelen in ons lichaam.

Blauwe bessen

Blauwe bosbessen bevatten meer anti-oxidanten dan gelijk welk fruit, de vrucht bevat veel vezels. Je kan ze makkelijk in je dieet verwerken, ze kunnen in veel gerechten gebruikt worden en je kan er nooit teveel van eten!

Bijenpollen

Tenzij je natuurlijk allergisch bent hieraan is dit één van de meest krachtige ‘super’voedingsmiddelen die je kan vinden. Meer dan 96 voedingsstoffen maken dat je bijna zou kunnen overleven op bijenpollen en water alleen.

Bijenpollen bestaan voor 40% uit proteïnes en is dankzij alle andere voedingsstoffen een goede energiebron. Bovendien wordt er momenteel bestudeerd hoe bijenpollen je kunnen helpen allergieën te overwinnen door lokaal geproduceerde bijenpollen te consumeren. Eén theelepel per dag is voldoende om van de goede effecten op je gezondheid te profiteren. Je kan het in een smoothie of slaatje verwerken of het zo eten, het smaakt fantastisch!

Chocolade

Ok, niet je gebruikelijke chocoladereep maar rauwe chocolade of cacao, daar hebben we het hier over. Want ja ook cacao is een supervoedsel. Cacao is rijk aan magnesium, een essentiële energiebron voor je lichaamscellen. Het zit ook boordevol anti-oxidanten en boost op natuurlijke wijze je serotonine-niveaus waardoor het stress kan helpen verminderen. Zoals met alles geldt uiteraard hier ook, het is goed voor je maar met mate.

Conclusie

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om eens wat vaker rauwkost op het menu te zetten? Je ziet dat je niet enkel op slaatjes zal moeten leven! Volledig overschakelen op een rauwkost-dieet is misschien wat te radicaal maar je gezondheid kan er alleen maar beter bij varen als je af en toe bovenstaande ingrediënten in je dieet verwerkt. Succes en… smakelijk!