Home » HEMA slagroomtaart: 65 INGREDIËNTEN !!!

HEMA slagroomtaart: 65 INGREDIËNTEN !!!

HEMA Sinterklaasslagroomtaart
Oh, kom er eens kijken: een taart met 65 ingrediënten!

 

 

 

Hóeveel??
Maak je zelf een taart zoals de Sinterklaasslagroomtaart van HEMA, dan zitten daar zo'n 17 ingrediënten in. Goed, misschien gebruik je nog een paar kleurstoffen... laten het er dan eens 20 zijn. Maar HEMA heeft 65 ingrediënten nodig om van zijn taart een overheerlijke Sinterklaastaart te maken! Een kleine greep: 3 aroma's, 7 verschillende emulgatoren, 3 soorten cellulose (houtvezel) en maar liefst 28 E-nummers. De banketbakkersroom is niet geel dankzij eidooiers, maar door annato en riboflavine. De melksmaak komt van melkaroma en het vetgehalte van de magere melk is aangevuld met geharde plantaardige vetten. Zijn dit de 'zuivere ingrediënten' waar HEMA zo trots op is?

Duistere hoeveelheden
Per 100 gram bevat deze taart 303 calorieën, 29 gram suiker en 15 gram vet, doet HEMA transparant. Maar hoeveel weegt de taart dan? De taart biedt 9 porties, vertelt HEMA. Is 1 portie dan 100 gram? Daar lijkt het niet op. Dus: HEMA vertelt in hoeveel stukken je de taart kunt snijden. En ook hoeveel calorieën 100 gram taart is. Maar je blijft in het duister tasten over de hoeveelheid calorieën jouw stuk taart oplevert - tenzij je elk stukje op de weegschaal legt.

De kernwaarden van HEMA
HEMA is een van de bekendste en populairste merken - daar kun je goedkoop kwaliteitsproducten inslaan. Dat is precies waar HEMA voor wil staan: een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. foodwatch stelt dat dit met de Sinterklaastaart niet helemaal is gelukt. Echt duur is de taart niet, maar als het gaat om kwaliteit maakt 'de beste winkelketen van 2011' er een potje van. Voor 8 euro krijg je onder meer E-nummers die allergische reacties of winderigheid kunnen veroorzaken, omstreden glucosefructosestroop en dierlijke ingrediënten die de taart ongeschikt maken voor vegetariërs en bepaalde religies. Is dat Echt HEMA?

Verrassing!
De Sinterklaastaart van HEMA is helemaal in stijl omgeven met geheimzinnigheid. Wat zou er in die mooie doos zitten? Niets aan de buitenkant verraadt de roze inhoud. En als je 'm eenmaal opendoet... weet je eigenlijk nog niks. Op de doos vind je geen ingrediëntenlijst, geen voedingswaardetabel en geen informatie over allergenen. Je moet HEMA op zijn mooie blauwe ogen geloven: 'Bereid met eerlijke ingrediënten en volgens de lekkerste recepten. Dat zie je en dat proef je.' Pas als je op de website naar deze taart zoekt of ernaar vraagt op de gebaksafdeling, kun je de bijbehorende productinformatie vinden. Toch beweert het grootwinkelbedrijf: 'HEMA maakt op de verpakking van haar levensmiddelen melding van allergene stoffen'.

Bijzonder eenvoudig
HEMA bakt al zijn taarten zelf. HEMA weet dus precies wat er in die taarten zit. Waarom maakt het bedrijf die informatie dan niet toegankelijk op het moment dat een klant de taart koopt? HEMA weet heel goed dat de gemiddelde consument niet thuis de ingrediëntenlijsten van alle taarten downloadt voordat hij of zij een keuze maakt. Dat gebeurt in de winkel. En daar kijkt de klant naar... juist, het uiterlijk. HEMA weet: taart verkopen is eigenlijk bijzonder eenvoudig.

Kinderhandjestaart?
De HEMA wil zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen, zegt het bedrijf. De cacao in de HEMA-chocoladeletters heeft het keurmerk UTZ: beter voor de cacaoarbeiders en beter voor het milieu. Maar hoe zit het met de cacao in de Sinterklaastaart? En werken er kinderen op de suikerrietplantages waar HEMA zijn suiker haalt? HEMA rept met geen woord over het mvo-gehalte van zijn gebaksproducten. foodwatch vroeg HEMA om opheldering, maar kreeg nog geen antwoord. We weten dus niet of de ingrediënten voor deze kindertaart misschien ver weg door kinderhandjes zijn gemaakt.

Verborgen conserveermiddel
HEMA claimt geen conserveermiddelen te gebruiken in zijn gebak. foodwatch vraagt zich af: is HEMA daar helemaal eerlijk over? In de Sinterklaastaart van vorig jaar stond het conserveermiddel E270 in de ingrediëntenlijst op de HEMA-website. Anno 2012 zit E270 nog steeds in de taart, maar in een ander jasje: HEMA noemt het nu 'voedingszuur'. En inderdaad, E270 heeft net als een aantal andere E-nummers een dubbelfunctie. Maar zijn conserverende werking is natuurlijk niet verdwenen nu het voedingszuur heet: lekker handig van HEMA.

Snoepverkopers
Sinterklaas is bij uitstek een kinderfeest. Ook de taart van Sinterklaas is zo gemaakt dat kinderen er enthousiast van worden. Versierd met mooie roze krullen, veel slagroom en kinderlijk getekende snoepplaatjes van Sint en Piet. HEMA beseft, net als alle voedselproducenten, dat kinderen vaak de dienst uitmaken in de winkel - zeker als het gaat om koek en snoep. En dus stijgen de budgetten voor kindermarketing van ongezonde producten. Dat is de 'maatschappelijke' bijdrage van veel voedselproducenten: nog meer kinderen met overgewicht.

Kleur en smaak
HEMA gaat 'voorzichtig' om met zijn jonge klanten en heeft daarom een speciale Jip en Janneke snoeplijn ontwikkeld. Het bedrijf verzekert ons dat 'dit snoepgoed alleen natuurlijke kleur-, geur- en smaakstoffen' bevat. Maar juist in de Sinterklaastaart stopt HEMA een synthetische kleurstof en verschillende E-nummers die allergische reacties kunnen oproepen: E120, E132 en E477. E120 wordt zelfs in verband gebracht met hyperactiviteit. foodwatch vindt dat producenten geen enkel risico moeten lopen en dit soort stoffen dus moeten weren uit (kinder)voedselproducten. Zeker als je de zorg voor voedselveiligheid zo hoog in het vaandel hebt staan als HEMA.